Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015

Σύλλογος Συνεταίρων της πρώην Σ.Τ.Λ., Δελτίο ΤύπουΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΣΥΝΕΤΑΙΡΩΝ
ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ Σ.Τ.Λ.
ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ 12
ΛΑΜΙΑ
ΤΗΛ. 22310 42412
FAX. 22310 29240
ΚΙΝ. 6977 882119

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
22 Οκτωβρίου 2015

Τον Μάρτιο του 2012 η Τράπεζα της Ελλάδος, προχώρησε στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λαμίας για έλλειμμα στα ίδια κεφάλαια ύψους  1,1 εκατ. ευρώ και την έθεσε υπό εκκαθάριση.
Η Συνεταιριστική Τράπεζα της Λαμίας βρέθηκε την τελευταία εικοσαετία στη δίνη ενός Μεγάλου Οικονομικού Σκανδάλου, υπεύθυνοι για το οποίο, ήταν σε μεγάλο βαθμό, οι Διοικούντες αυτήν, οι οποίοι όμως, παρά τα Πορίσματα του ΣΔΟΕ και της Τράπεζας της Ελλάδος στα οποία κατονομάζονται και τις δεκάδες Μηνύσεις των κ.κ. Συνεταίρων, οι οποίοι διεκδικούσαν τα Ακίνητα τους, αλλά και τα Μερίσματά τους, παρέμειναν - παραμένουν για χρόνια στο απυρόβλητο. 
 Τι είχε συμβεί; Η Συνεταιριστική Τράπεζα της Λαμίας είχε καταφέρει από το 1992 μέχρι το 2012 να υπερχρεώσει τους πελάτες της με παράνομη Κεφαλαιοποίηση των τόκων οδηγώντας τους σε πλήρη αδυναμία αποπληρωμής των δανείων τους, ενώ είχε προχωρήσει και σε κατασχέσεις ακινήτων τους. Παράλληλα δεν απέδιδε στους κ.κ. Συνεταίρους τα Μερίσματά τους, όπως οι ίδιοι επανειλημμένως είχαν καταγγείλει, ενώ αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα από μη εξυπηρετούμενα δάνεια και δάνεια σε ημέτερους τα γνωστά θαλασσοδάνεια.
Παρά τη σοβαρότητα της υπόθεσης και του γεγονότος ότι σε βάρος των εκπροσώπων της Τράπεζας στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, τον Φεβρουάριο του 2013 το Συμβούλιο Εφετών Λαμίας αποφάσισε με Βούλευμά του να μην υπάρξει κατηγορία για απάτη, να παύσει οριστικά η ποινική δίωξη λόγω παραγραφής για απιστία κατ’ εξακολούθηση και να κηρυχτεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος των εκπροσώπων της Τράπεζας για τις πράξεις της απάτης κατ’ εξακολούθηση.
Κρούσματα υπεξαιρέσεων

Όπως προκύπτει από παλαιότερο Πόρισμα του ΣΔΟΕ Λαμίας, ήδη από την προπερασμένη δεκαετία η διασπάθιση του χρήματος στη Συνεταιριστική της Λαμίας ξεπερνούσε κάθε φαντασία.
Το ΣΔΟΕ Λαμίας επεσήμαινε στο Πόρισμά του ότι «τα τελευταία χρόνια εμφανίσθηκαν κρούσματα υπεξαίρεσης χρημάτων από τους υπαλλήλους της, απόρροια του ανεπαρκούς ελέγχου και ειδικότερα στη διαχείριση μετρητών». Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι υπάλληλος της Τράπεζας, όπως υπογραμμίζει το ΣΔΟΕ, με δόλιο τρόπο εισέπραττε τα Μερίσματα των κ.κ. Συνεταίρων και παρότι αυτό είχε γίνει γνωστό, ο ίδιος αντί να διωχθεί πειθαρχικά και να τεθεί σε διαθεσιμότητα, αναβαθμίστηκε για να συνεχίσει τις παράνομες δραστηριότητές του, προβαίνοντας σε καταχωρήσεις παραστατικών κατά το δοκούν.
Ειδικότερα, αναφέρει το ΣΔΟΕ, ο παραπάνω υπάλληλος, εισέπραξε τρία ομόλογα προθεσμιακών καταθέσεων, αφού διοχέτευσε ποσό πολλών εκατομμυρίων δραχμών σε δικούς του λογαριασμούς. Ως αποτέλεσμα η Τράπεζα υποχρεώθηκε να καταβάλλει τα χρήματα στους καταθέτες εγγράφοντας αντίστοιχη ζημιά στο λογαριασμό της. Παράλληλα, ο ίδιος υπάλληλος, με τη μέθοδο των εικονικών χορηγήσεων δανείων, χορήγησε πέντε δάνεια, επίσης πολλών εκατομμυρίων δραχμών, διοχετεύοντας το προϊόν τους σε δικούς του λογαριασμούς.
Επιπλέον, καταλήγει το Πόρισμα του ΣΔΟΕ, τα εκλεγμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λαμίας παραβίαζαν διαδικασίες στη λήψη των δανείων τους από την Τράπεζα. Συγκεκριμένα τα δάνεια αυτά λαμβάνονταν με τεχνάσματα, όπως εικονικές πιστοποιήσεις μηχανικών, εξυπηρέτηση δανείων με χορήγηση σε συγγενικά πρόσωπα, διαγραφές τόκων με νέες χορηγήσεις και όχι με ίδια διαθέσιμα κ.α. 
'Αλλα, λαμβάνονταν χωρίς την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών, καθ’ υπέρβαση των εγκριτικών ορίων, χωρίς την έγκριση από τα αρμόδια κλιμάκια της Τράπεζας, πολλά από αυτά όταν έληγαν δεν αποπληρώνονταν, ενώ για δάνεια τα οποία βρίσκονταν σε οριστική καθυστέρηση δεν λαμβάνονταν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης με σκοπό να έχουν κέρδος, είτε τα ίδια τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, είτε εταιρίες τις οποίες εκπροσωπούσαν.
Επιπροσθέτως, ο δανεισμός μόνο πέντε οικογενειών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και ο δανεισμός όσων κατείχαν αξιώματα στην Πυραμίδα της Τράπεζας ξεπερνούσε την εποχή εκείνη το ένα δισεκατομμύριο δραχμές.  
Σε παρόμοια συμπεράσματα κατέληγε και η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία στα Πορίσματα που εξέδωσε τα επόμενα χρόνια παρότι κατά καιρούς παρατηρούσε ορισμένες βελτιώσεις, διαρκώς διαπίστωνε ελλείμματα πολλών εκατομμυρίων και παρανομίες κυρίως ως προς τα δάνεια, ενώ επεσήμαινε την επιτακτική, όπως τη χαρακτήριζε, ανάγκη λήψης μέτρων ρευστοποίησης των προβληματικών χορηγήσεων δανείων και τον περιορισμό νέων χορηγήσεων.
Μεταξύ άλλων, η Τράπεζα της Ελλάδος, συμπέραινε ζημιές εκατομμυρίων δραχμών από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, από δάνεια των οποίων η είσπραξη θεωρείτο αμφίβολη, από άλλα τα οποία δεν ικανοποιούν τα Πιστωτικά κριτήρια και από ορισμένα με ενδείξεις αδυναμιών του Πιστούχου.
Πηγές, οι οποίες γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα τεκταινόμενα στη Συνεταιριστική της Λαμίας, καταγγέλλουν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν κατήγγειλε ποτέ όσα διαπίστωσε στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές, προκειμένου εκείνες να κινηθούν εναντίον όσων βύθισαν τη Συνεταιριστή Τράπεζα Λαμίας στο βάλτο των ελλειμμάτων.
Η Τράπεζα της Ελλάδος αντιτείνει ότι προέβη στις κατάλληλες ενέργειες για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας της Λαμίας και επισημαίνει ότι η δική της αποστολή έληγε με την κατάθεση των Πορισμάτων.
Ο Πρόεδρος
Κώστας Γ. Δημητρακόπουλος