Πέμπτη, 26 Μαΐου 2016

Κακουργηματικές διώξεις κατά στελεχών της PRO BANK


Επί τέλους, η κ. Ελένη Ράϊκου να απευθύνει κατηγορίες και για την πρώην Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας, η οποία κατέστρεψε τη μισή Φθιώτιδα. Αρκετά την έχει συγκαλύψει η "Συμμορία των Κολλητών" και η κάστα ( κοινωνική ομάδα, που θεωρείται πολύ κλειστή και προφυλάσσει τα συμφέροντά της κάνοντας σχεδόν αδύνατη την είσοδο, στην ομάδα, ατόμων που δεν προέρχονται από τα ήδη υπάρχοντα μέλη ) που υπάρχει στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες.....
-----------------
Κακουργηματικές διώξεις κατά στελεχών της PRO BANKΤην κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος απήγγειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών σε βάρος τουλάχιστον εβδομήντα στελεχών και υπαλλήλων της Τράπεζας PRO BANK, που δεν λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2013, για υπόθεση επισφαλών δανειοδοτήσεων την περίοδο 2004 έως και 2011.
Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την τράπεζα, η οποία έχει τεθεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, οι δανειοδοτήσεις που χορηγήθηκαν την επίμαχη περίοδο, χωρίς εγγυήσεις και εξασφαλίσεις, φαίνεται να έχουν προκαλέσει ζημιά που μέχρι στιγμής εκτιμάται στο ποσό των 64 εκατομμυρίων ευρώ.
Η υπόθεση της PRO BANK απασχόλησε την Εισαγγελία Διαφθοράς, μετά από ανώνυμη καταγγελία που έλαβε πριν δύο χρόνια η επικεφαλής του τμήματος Εισαγγελέας Εφετών Ελένη Ράικου, στην οποία γινόταν λόγος για δεκάδες επισφαλείς δανειοδοτήσεις, που προκάλεσαν τεράστια ζημιά στην τράπεζα. Η διερεύνηση της υπόθεσης αρχικώς ανατέθηκε στον επίκουρο εισαγγελέα Διαφθοράς, ο οποίος αμέσως έδωσε εντολή στον ειδικό εκκαθαριστή της τράπεζας να προβεί σε έλεγχο, κατ΄ αντιπροσωπευτικό δείγμα, των 50 μεγαλύτερων δανείων της PRO BANK, τα οποία αντιπροσώπευαν το 60% του συνόλου των δανειακών χορηγήσεων και να συντάξει σχετική έκθεση. Ο εισαγγελέας ζητούσε να περιλαμβάνονται στην έκθεση του εκκαθαριστή στοιχεία για το κατά πόσο τηρήθηκαν οι κανονισμοί της Τράπεζας στα ελεγχόμενα δάνεια, διασφαλίστηκε η περιουσίας της, υπήρξε παρακολούθηση της εξέλιξης των δανειακών χρηματοδοτήσεων και ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα παύσης χρηματοδότησης ή αναγκαστικής εισπράξεως των οφειλόμενων ποσών στην περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν προέβαινε σε καταβολή των χρηματικών ποσών προς το τραπεζικό ίδρυμα.
Οι εκθέσεις του εκκαθαριστή, που παραδόθηκαν, στα τέλη του 2015, στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σπύρο Παππά, καθώς αυτός είχε οριστεί στο μεταξύ να μελετήσει την υπόθεση της τράπεζας, κατέληγαν στο συμπέρασμα πως η πλειονότητα των δανείων που ελέγχθηκαν είχαν χορηγηθεί χωρίς εξασφαλίσεις για την PRO BANK.
Όπως αναφέρεται στην δικογραφία, από 50 δανειοδοτήσεις που αποτέλεσαν το αντικείμενο του δειγματολειπτικού ελέγχου, οι 36 δεν εξασφάλιζαν την τράπεζα και προκάλεσαν ζημιά 63,8 εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ποσό της ζημιάς ενδέχεται να είναι μεγαλύτερο καθώς εισαγγελικές δεν αποκλείουν η δικαστική έρευνα να εντοπίσει και άλλες περιπτώσεις επισφαλών δανείων.
Σημειώνεται ότι η άδεια λειτουργίας της PRO BANK ανακλήθηκε με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος στις 26-7-2013, καθώς μετά από παρατάσεις στην καταληκτική ημερομηνία για την εξεύρεση επενδυτή η διαδικασία απέβη άκαρπη. Το "υγιές" τμήμα της PRO BANK κατέληξε στην Εθνική Τράπεζα, ενώ το υπόλοιπο τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση.
Ειδικότερα
Ποινική δίωξη για κακουργηματική απιστία σε πάνω απο 70 υπαλλήλους και στελέχη της Τράπεζας PRO BANK (τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση πριν απο 3 χρόνια) για χορήγηση δανείων εκατομμυρίων ευρώ χωρίς εξασφαλίσεις άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Όπως προέκυψε από την εισαγγελική έρευνα, την περίοδο 2004-2011 εγκρίθηκαν δάνεια σε εταιρείες και φυσικά πρόσωπα χωρίς εγγυήσεις, με συνέπεια να προκληθεί τεράστια ζημία που αγγίζει τα 64 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα από τα 50 δάνεια που ελέγχθηκαν δειγματολειπτικά, τα 36 σύμφωνα με τον ειδικό εκκαθαριστή ήταν επισφαλή με τη ζημία της Τράπεζας να υπολογίζετε σε τουλάχιστον 63,8 εκατ. ευρώ. Ωστόσο αυτό αφορά ένα μόνο μέρος του ελέγχου καθώς ήταν δειγματοληπτικός, με εισαγγελικές πηγές να σημειώνουν ότι στην ανάκριση η περαιτέρω έρευνα μπορεί να αποκαλύψει την ύπαρξη κι άλλων επισφαλών δανείων.
Η έρευνα

Η PRO BANK σταμάτησε τη λειτουργία της στις 26-7-2013 κατόπιν ανακλήσεως της άδειάς της από τη ΤτΕ.

Είχαν προηγηθεί αρκετές παρατάσεις στην καταληκτική ημερομηνία για την εξεύρεση επενδυτή αλλά παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε η Τράπεζα της Ελλάδος, μέσω του επιτρόπου που εγκατέστησε στο τραπεζικό ίδρυμα, η Probank πήρε το δρόμο της εξυγίανσης με το «υγιές» της τμήμα να καταλήγει στην Εθνική και το υπόλοιπο να φορτώνεται- όπως έγινε και με τις υπόλοιπες 4 τράπεζες που έσπασαν σε «καλό» και «κακό» κομμάτι- στις πλάτες του Ελληνικού λαού μπαίνοντας σε ειδική εκκαθάριση.
Ένα χρόνο μετά το «λουκέτο», στα χέρια της Εισαγγελέως κατα της Διαφθοράς Ελένης Ράικου έφτασε ανώνυμη καταγγελία στην οποία αναφέρονταν μεταξύ άλλων ότι η PRO χορηγούσε επισφαλή δάνεια τα οποία ζημίωσαν την περιουσία της Τράπεζας.
Με αφορμή αυτή τη καταγγελία η κ. Ράικου έδωσε παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία αρχικώς αναλαμβάνει ο επίκουρος εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Γιάννης Δραγάτσης.
Η πρώτη κίνηση του εισαγγελικού λειτουργού ήταν να καλέσει τον ειδικό εκκαθαριστή της τράπεζας να προβεί κατ΄αντιπροσωπευτικό δείγμα σε έλεγχο των 50 μεγαλύτερων επισφαλών δανείων της PRO, τα οποία αντιπροσώπευαν το 60% των δανειακών χορηγήσεων. Στη συνέχεια του ζητήθηκε να συντάξει σχετική έκθεση, η οποία να αναφέρει εάν τηρήθηκαν οι κανονισμοί της Τράπεζας σχετικά με τη χορήγηση των δανείων αυτών, αν διασφαλίστηκε η περιουσίας της, εάν υπήρξε παρακολούθηση της εξέλιξης των δανειακών χρηματοδοτήσεων και εάν ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα παύσης χρηματοδότησης ή αναγκαστικής εισπράξεως των οφειλόμενων ποσών στην περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν προέβαινε σε καταβολή των χρηματικών ποσών προς το τραπεζικό ίδρυμα.
Τη σκυτάλη της έρευνας μετά τον κ.Δραγάτση πήρε ο εισαγγελέας Σπύρος Παππάς στα χέρια του οποίου παραδίδονται στα τέλη του 2015 οι εκθέσεις του ειδικού εκκαθαριστή. Μέσα από αυτές αναδεικνύονται στοιχεία που δείχνουν ότι η πλειοψηφία των δανείων που ελέγχθηκαν ήταν επισφαλή καθώς χορηγήθηκαν χωρίς εξασφαλίσεις.