Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2016

Καταγγελίες-φωτιά για την Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας


Καταγγελίες-φωτιά για την Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας 

 Της Αριστέας Πρωτονοταρίου

Δικαστικό και οικονομικό θρίλερ με καταγγελίες που κόβουν την ανάσα, «στοιχειώνει» την Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας. Κληρονόμοι ιδρυτικού μέλους της Τράπεζας καταγγέλλουν μεθοδεύσεις και παρασκηνιακές διεργασίες προκειμένου να μην αναγνωριστούν οι μετοχές που έχουν στην κατοχή τους.
Η ιστορία που αποκαλύπτει το ereportaz και απασχολεί εδώ και χρόνια τις δικαστικές Αρχές εκτείνεται χρονικά από το 2000. Εκείνη την χρονιά έφυγε από την ζωή ο Νικόλαος Μανδηλάς, πατέρας του Γεωργίου Μανδηλά και ιδρυτικό μέλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λαμίας. Μετά τον θάνατό του η σύζυγός του παρέδωσε στον γιο του δύο αξιόγραφα στα οποία αντιστοιχούσαν σε 40 συνεταιρικά μερίδια του «Πιστωτικού εν Λαμία Συνεταιρισμού Τεχνοεργατών ΣΥΝ.ΠΕ», γνωστού σήμερα ώς «Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας.
Η οικογένεια προχώρησε στην αναγνώριση της ιδιότητας του μετόχου απο την Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας, ζητώντας επιπλεόν τον επακριβή προσδιορισμό των μετοχών της Τράπεζας που αντιστοιχούν στις σαράντα εταιρικές μερίδες.


Άρνηση Από την πλευρά της όμως η Τράπεζα αρνήθηκε να προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες επικαλούμενη διαγραφή του Νικολάου Μανδηλά απο τα μητρώα των μελών του Συνεταιρισμού απο το 1948, λόγω οφειλής στον Συνεταιρισμό. Πρόκειται για δάνειο του οποίου η οφειλή (εντελώς τυχαία) ήταν ισόποση με την αξία των μεριδίων του.
Ωστόσο από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι η Τράπεζα δεν διέθετε κανένα έγγραφο που να πιστωποιεί τους ισχυρισμούς της περί οφειλών και δανείων. Έτσι η οικογένεια Μανδηλά ξεκίνησε έναν εξαιρετικά δύσκολο δικαστικό αγώνα που διαρκεί μέχρι και σήμερα. Στην πορεία των διαδικασιών αποκαλύφθηκε πως το όνομα του πατέρα Μανδηλά, είναι ακόμη ενεργό και ο λογαριασμός του στην Τράπεζα κινείται κανονικά.
Η χειρόγραφη έκθεση της Δικαστικής Επιμελήτριας του Πρωτοδικείου Λαμίας, Γιαννούλας Γ. Φέκα, σχετικά με την παράδοση και παραλαβή αντιγράφων απο την Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας για την υπόθεση του κληρονόμου Μανδηλά:
Μανδηλας 1

Μανδηλάς 2

Μανδηλάς 3

Μανδηλάς 4

Διεγράφη ή όχι;
Με την υπ αριθμόν 2013/2002 απόφασή του το Μονομελές Πρωτοδικείο Λαμίας αναγνώρισε την μετοχική ιδιότητα στον Γεώργιο Μανδηλά, και έδωσε το δικαίωμα απόκτησης αντιγράφων από όλα τα έγγραφα της Τράπεζας για να διαπιστωθεί αν ο δικαιοπάροχος είχε ποτέ διαγραφεί απο μέλος. Όμως όπως καταγγέλλει η οικογένεια οι διαδικασίες διακόπηκαν «κακήν-κακώς». Έκτοτε η οικογένεια έμπλεξε σε έναν ατέρμονο δικαστικό αγώνα ο οποίος –σύμφωνα με όσα λέει- συνοδεύεται από παρασκηνιακές πιέσεις που έχουν ως αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζεται το δίκιο τους.
«Σήμερα, δικαιούμαι τουλάχιστον το 20% των μετοχών της Τράπεζας και δεν θέλουν να μου το δώσουν», δηλώνει ο Νικόλαος Μανδηλάς στο ereportaz. Kαι συνεχίζει: «Έφτασα σε σημείο να επιτίθεμαι σε όλο τον Άρειο Πάγο. Έχω περάσει απο τέσσερις αντεισαγγελείς… Δεν είναι δυνατόν να κάνω μηνύσεις, να μου κάνουν και αυτοί και ενώ εκείνοι αθωώνονται εμένα να με δικάζουν… εγώ είχα τα στοιχεία εναντίον τους, εγώ δικάστηκα».
Δικαίωση από το ΣΔΟΕ
Ένα από τα τελευταία κεφάλαια του θρίλερ, έλαβε μέρος τον Ιούλιο του 2014 όταν περιήλθε στην κατοχή της οικογένειας, έγγραφο υπο τον αριθμό προωτοκόλλου 1832/2014, απο το ΣΔΟΕ Περιφερειακής Διευθύνσεως Αττικής. Το συγκεκριμένο έγγραφο ουσιαστικά δικαιώνει την οικογένεια των κληρονόμων καθώς καταλήγει ότι «δεν διαπιστώθηκε συμψηφισμός-εξόφληση δανείου απο ονόματι Νικολάου Μανδηλά και οι σαράντα εταιρικές του μερίδες παραμένουν απ΄ονόματι του όπως έχουν εγγραφεί αυτές κατά την ημερομηνία αγοράς τους».
Δείτε το έγγραφο ντοκουμέντο
Μανδηλάς 6

Στην συνέχεια και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2015, η σχετική δικογραφία διαβιβάζεται προς την κυρία Οικονομική Εισαγγελέα του ΣΔΟΕ και γίνεται δεκτό το αίτημα της οικογένειας να λάβει ο κ. Μανδηλάς επικυρωμένα αντίγραφα της όλης δικογραφίας. Κάτι που συνέβη τον Απρίλιο του ίδιου έτους.
Η «πλαστογραφία» και το αρχείο 
Παρόλα ταύτα οι εισαγγελικές Αρχές άσκησαν δίωξη κατά του κληρονόμου του μετόχου για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία. Σύμφωνα με την δικαστική κρίση το έγγραφο του ΣΔΟΕ ήταν χαλκευμένο. Η υπόθεση ωστόσο μπήκε στο αρχείο καθώς σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα ήταν αυθεντικό. 
«Η ενέργειά των Αρχών συνιστά ξεκάθαρη περίπτωση παραβάσεως καθήκοντος», σημειώνει ο κ. Μανδηλάς λέγοντας ότι είναι και «κερατάς και δαρμένος».
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής η οικόγενεια Μανδηλά, έχει σταφεί εναντίον της Τράπεζας της Ελλάδος, ώς εποπτεύουσας Αρχής όλων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και ιδιαίτερα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λαμίας, λόγω του ότι την έχει θέσει υπο εκκαθάριση και συντάσσει ανά έτος εκθέσεις για τις δραστηριότητές της.
Μάλιστα έχει ζητήσει απο την ΤτΕ να χορηγήσει αντίγραφα των εκθέσεων αυτών, όμως αρνήθηκε με πολύ επίμονο και απροσδόκητο τρόπο. Μετά απο σφοδρή δικαστική διαμάχη, οι εκθέσεις για τα έτη 2002-2006 παραδόθηκαν στους αιτούντες ενώ η ΤτΕ αρνείται να παραδώσει τις εκθέσεις για τα υπολοιπα έτη επικαλούμενη το τραπεζικό απόρρητο.
Η οικογένεια Μανδηλά, για την παραπάνω παράβαση της ΤτΕ, έχει καταφύγει σε μήνυση για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, εναντίον του τέως διοικητή αυτής, Γεώργιο Προβόπουλο αλλά και τον νύν, Ιωάννη Στουρνάρα.
Απεργία πείνας
Όπως αναφέρει ο κ. Μανδηλάς, μέχρι στιγμής η υπόθεση του έχει περάσει απο τέσσερις διαφορετικούς δικηγόρους και οδεύει για τον πέμπτο, μιας και οι προηγούμενοι δέχτηκαν τηλεφωνήματα που τους προέτρεπαν να σιωπήσουν και να καθυστερήσουν τις διαδικασίες.
Επικοινωνήσαμε με έναν από τους παλαιότερους δικηγόρους της υπόθεσης, τον κ. Κωνσταντίνο Αλαβάνο ο οποίος όταν του θέσαμε το ερώτημα γιατί διέκοψε την συνεργασία του με τον κ. Μανδηλά απάντησε: «Δεν είχα καλή συνεργασία με τον κ. Μανδηλά. Είχε έμμονες ιδέες οι οποίες δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα. Επιτρέψτε μου να μην πώ τίποτα παραπάνω».
Από την πλευρά του ο κληρονόμος του ιδρυτή επιμένει ότι «δεν έχουν ξανα υπάρξει υποθέσεις με τέτοιο οικονομικό έγκλημα. Δεν έχουν τολμήσει να μου κάνουν μια μήνυση, μια αγωγή, κάτι… Ας με πάνε ενα αυτόφορο να τα βγαλω όλα στην φόρα. Δεν τολμάει κανείς. Ο ίδιος μάλιστα λέει ότι ετοιμάζεται να προχωρήσει σε απεργία πείνας έξω απο την Βουλή, ως ένδειξη διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση και συγκεκριμένα προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος χαρακτηριστικά έχει αναφέρει πως η πάταξη της διαφθοράς είναι σημαντική για την οικονομία και την ελληνική κοινωνία.
Τι απαντά η Τράπεζα 
Η Τράπεζα απο την πλευρά της θεωρεί το συγκεκριμένο θέμα λήξαν και απορεί με την επιμονή του κ.Μανδηλά. «Ο κ. Μανδηλάς, δεν έχει κερδίσει κανένα δικαστήριο και μάλιστα ένα έγγραφο που είχε καταθέσει εναντίον μας, το ΣΔΟΕ ανακάλυψε οτί ήταν πλαστό» αναφέρει ο κ. Χρήστος Γαταγάνος, δικηγόρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λαμίας.
«Δεν δικαιούται τίποτα απολύτως ο συγκεκριμένος κύριος», προσθέτει. Σε ό,τι αφορά τον λογαριασμό του πατέρα Μανδηλά, ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα ενεργός, ο δικηγόρος απαντά: «Δεν υπάρχει κανέναν λογαριασμός στο όνομα του κυρίου. Ο άνθρωπος αυτό είχε διαγραφεί εδώ και πολλά χρόνια. Όλα τα άλλα είναι αβεβαιότητες», καταλήγει.